четвъртък, 2 юли 2015 г.

Лесен летен десерт - крамбъл с ягоди и череши

Ето я и обещаната рецепта. Съжалявам за закъснението, но неочаквано ме повали ужасен летен грип. Една седмица не можех да стана от леглото. Сега вече се съвземам и първата ми работа е да си довърша отложените задачи.  


За крамбъл въобще чух за първи път, в предиода, когато живеех в Англия. Опитах най-различни версии и трябва да ви кажа, че всичките стават! И не само сатават, а са си направо великолепни! :) Това е десертът, при който не може да сгрешите! И можете да го пригалате във всеки сезон - само сменяте плодовете, и готово! Имате нов вариант! :) 



В момента при нас в Германия е сезонът на ягодите. Почти на всеки ъгъл в градчето има малки червено-зелени павилиончета, в които се предлагат само ягоди. И ароматът се усеща по цялата улица. Божествено!
Черешите също заемат позиции. Знам, че в България вече трябва да са заляли пазара, тук идват масово малко по-късо. Но и сега се намират. :)


И така, взимате си каквито плодове душа ви иска (ягоди, череши, праскови, малини, боровинки, сливи, може да се прави и със плодове от буркан) и започвате! :)
Времето, за подготовка е около 20 мин. Печетето - още 30 мин.

Продукти

250- 300 гр ягоди
100 гр череши
1 ванилова захар
кората на един лимон
2-3 с.л. брашно или нишесте


За тестото

125 гр брашно (1 ч. ч. от 200 мл)
100 гр кафява захар
100 гр масло на стайна температура
1 ч. ч. смес от кокосови стърготини, 
може да добавите и фини овесени ядки или едро нарязани орехови ядки
1 есенция ром (по желание)



Приготвяне

Измивате и отцеждате плодовете. Изчиствате костилките и ненужните части. Нарязвате ги на едро. В голяма купа смесвате плодовете с ваниловата захар, кората на един лимон и 2-3 с.л. брашно. Обърквате ги внимателно, за да не се смачкат и разпределяте в купички за печене (може да се сложи и цялата плънка в голяма тава). Аз избрах отделни купички, понеже исках да раздавам на приятели и съседи. :) 


Тестото приготвяте като смесвате на ръка всички съставки до получаването на ронливи трохи. Поръсвате отгоре върху всеки десерт и слагате да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 25-30 мин, когато тестото ще порозовее отгоре и ще хване хурупкава коричка, а в кухнята ви ще замирише просто божествено! 


Ако ви останат трохи, можете да ги запазите в хладилника (не повече от седмица) и да приготве с други плодове по избор. Аз направих последния с ябълки.


Десертът се поднася изстинал и се гарнира по желание с топка бял сладолед, заквасена сметана с мед или ванилов крем. Да ви е сладко!



THE END 

1 коментар:

  1. Звучи съблазнително и ще е следващия в моята кухня :)

    ОтговорИзтриване

You might also like this

Общо показвания