вторник, 29 май 2012 г.

Кекс за сутрешното кафе


Здравейте, 
миналата неделя реших да изпробвам някоя от рецептите от любимата ми готварска книга "Да печем с любов". Получи се доста добър резултат! 
Ето и самата рецепта за този невероятен кекс, подходящ за следобедна закуска или допълнение към сутрешното кафе. 



Продукти за 1 правоъгълна форма (30 см.):

230 г масло
260 г захар
1 пакетче ванилия
4 яйца
500 г брашно
1 пакетче бакпулвер
160 мл прясно мляко
3 супени лъжици какао 
орехи (по желание)




1. Маслото се разбива на пяна. С бъркане се добавят 260 г захар, банилията, щипка сол, след това яйцата и всичко се бърка, докато захарта се разтопи. Брашното и бакпулверът се смесват и се пресяват над тестото. Разбъркват се с тестото и със 160 мл. прясно мляко. 


2. Фурната се загрява предварително до 180 градуса (с циркулиращ въздух - 160 гр.). Формата се намазва с олио или масло, поръсва се с галета. Пълни се с две трети от тестото. Поръсват се натрошени орехи (по желание).



3. Какаото, 2 супени лъжици захар и 2-3 супени лъжици мляко се разбъркват с останалото тесто, което се изсипва върху светлото тесто. 

4. С вилица се минава спираловидно отгоре надолу през двата слоя тесто, за да се получи "мраморна" шарка. Повърхността на тестото се заглажда и кексът се пече 50-60 мин.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

You might also like this

Общо показвания